Om tillgänglighet


Skollagen (1kap 2 §) slår fast att alla barn och ungdomar, oberoende av kön, geografisk hemvist samt sociala och ekonomiska förhållanden ska få en likvärdig utbildning över hela landet. Alla elever har rätt att få en lika bra utbildning oavsett var de bor. I utbildningen skall hänsyn tas till barns och elevers olika behov.
... Var och en som verkar inom utbildningen ska främja de mänskliga rättigheterna och aktivt motverka alla former av kränkande behandling. ( 1 kap 5§)
... I utbildningen ska hänsyn tas till barns och elevers olika behov. Barn och elever ska ges stöd och stimulans så att de utvecklas så långt som möjligt. En strävan ska vara att uppväga skillnader i barnens och elevernas förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.(1 kap 4§)
SPSMs generaldirektör Greger Bååth talar om en tillgänglig skola
 
Den nya diskrimineringslagen
började gälla den 1 januari 2009. Ett förslag om förbud mot otillgänglig utbildning finns i utredningen
Bortom fagert tal - om bristande tillgänglighet som diskriminering Ds 2010:20


Se, tolka och agera - om rätten till en likvärdig utbildning SOU 2010:95. I betänkandet lämnas också förslag på förebyggande och främjande insatser. (16 december 2010)
 
Betänkande 2011/12:AU11 Beslut taget 14 juni 2012
Sammanfattning av beslutet  taget den 14 juni 2012
Först en text om lika försäkringsvillkor för kvinnor och män
Riksdagen gjorde ett tillkännagivande till regeringen om att bristande tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning ska omfattas av svensk diskrimineringslagstiftning. Regeringen ska skyndsamt återkomma till riksdagen med ett lagförslag. Riksdagen menar att frågan om bristande tillgänglighet som en diskrimineringsgrund redan har utretts. Det finns inte anledning att ytterligare fördröja en lagreglering på området. En avgörande förutsättning är, enligt riksdagen, att reformen införs på ett samhällsekonomiskt ansvarsfullt sätt.
Riksdagens beslut: Kammaren biföll utskottets förslag till beslut.
 
Grunden till ”en tillgänglig skola” finns i FN: s allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna från 1948, i vilken man kan läsa att alla har rätt till utbildning och i FN: s barnkonvention från 1989, som säger att barnens bästa alltid ska ligga till grund för beslut i samhället.